24 Eylül 2012 Pazartesi

www , Kimin icadı?

Hepiniz aşinayız üç w (www) harfine… Şimdi sokaktaki adama bile sorsanız bilir www ne demek! www dot kam ya da kom. Bu ifadeler hayatımızın bir parçası… Peki bu www şeyini kim icat etti? İnterneti kast etmiyorum! İnternet farklı www farklı şeyler… www İnternet üzerinde kullanılan bir protokol ismi…
Değişik kaynaklardan öğrendiğimize göre www Tim Berners-Lee tarafından 1989 yılında İsviçre’deki CERN laboratuvarlarında icat edildi ve 1990 yılında da ilk web istemci ve sunucusunu geliştirdi ve ilk URI, HTTP, HTML spesifikasyonlarını yazdı.
Ve 1991 yılında www ilk defa kamunun kullanımına açıldı. Yayınlalanan ilk yazının Tim Lee Berners-Lee’nin www tanıtımı olduğu söyleniyor ve yazıyı burada görebilirsiniz: WorldWideWeb: Summary.
Tim Berners-Lee’nin iş arkadaşı Robert Cailliau ise web sayfaları arasında sörf yapan ilk kişi. İlk web sunucu, tarayıcı ve editörün kullanıldığı bilgisayarın ismi ise NeXT imiş.
1991 ilkbaharında ‘universal line mode browser‘ isminde bir web tarayıcı kullanmışlar. Adından da anlaşılacağı gibi satır mantığı ile çalışan bir web tarayıcı… Yani fare yok, grafik yok, sadece yazı ve komutlar… Sonra bu web sunucuları yayılmaya başlamış ve 1992 Kasım ayına kadar dünyadaki web sunucu sayısı 26‘ya ulaşmış. Sonra Ekim 1993‘e gelindiğinde sunucu sayısı 200 rakamına ulaşmış. Şubat 1993 tarihinde Chicago‘daki NCSA (National Center for Supercomputing Applications) bilinen anlamda ilk web tarayıcı Mosaic geliştirmiş ve böylece www PC ve Mac kullanıcıları arasında yaygınlaşmış…
Tim Berners-Lee‘nin bilgisayarından o yıllara ait bir ekran görüntüsü:

Tim Berners-Lee’nin bir de şöyle bir blogu varmış: timbl’s blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder